logo festmeny01.jpg

www.festmenyvizsgalat.hu

- festményvizsgálat -

A festmények gyakran külön életet élnek alkotójuktól. A festmények tudnak beszélni, de ez a nyelv nem csak a művészettörténet nyelve. Ez az új nyelv olyan nyelv, ami kémiai képletekből és fizikai tulajdonságokból áll. Természettudományos festményvizsgálattal 5 éve foglalkozom, ez a blog arra hivatott, hogy az érdekes, hamisítással kapcsolatos történeteket és a kiugróan érdekes, művészettörténeti szempontból is jelentős eredményeket bemutassa; nem csupán száraz tényeken keresztül. A művészettörténet élő "organizmus", a tudományok királynője, mellette a festményvizsgálat a hűséges fegyverhordozó.

Festészeti "anomáliák" és törvényszerűségek nyomában

2012.11.29. 11:54 Festményvizsgálati labor

Már megint egy Vaszary…

Címkék: hamis vaszary szignó igazságügyi szakértő festményvizsgálat Vatera bevizsgálás

Már megint egy szép tájkép, minden olyan szép és hiteles. Aki elolvasta előző bejegyzéseimet azt gondolhatja, nekem vesszőparipám Vaszary festészete, pedig nem így van.

norm_resize.jpg

Vaszary János (???): Boglyák, 1900 körül

Vaszary fontos szerepet tölt be a magyar képzőművészetben, de néha az az érzésem, túl van értékelve. Vagyis az olyan képeknek irreálisan magas az „értéke”, mint az előző Vaszaryról szóló bejegyzésben bemutatott festményé is.

Ez a festmény szintén nem Vaszary alkotása, de ez nálunk már természetes is. Ez a festmény azért különleges, mert a festmény szerzőségét igazságügyi szakértői okirat is igazolja, mely kétséget kizáróan ehhez a festményhez készült.

Szakvelemény Bellak (2)_fekete.jpgSzakvelemény Bellak_resize.jpg

 

a festményhez tartozó kétoldalas szakvélemény.

A festmény vizsgálatát nem részletezem, mivel hasonló eljárással lepleztük le ezt a „Vaszaryt” is, mint az előzőt.

A két festményben mégis egy dolog közös, maga a szignó. Ugyan az a kéz írta, csak mivel ez a festmény öregebb és ragyásabb, így nehezebb dolga volt a szignálónak.

szigno65x_resize.jpg

a festmény szignójának részlete 6,5x nagyítás alatt. Egy kézi nagyító is kimutatja a repedésekbe folyt festéket. Az eredeti szignó töredéke az "S" betűtől jobbra lent látható barna festékkel írva

A sztereomikroszkóp alatt feltűnő, hogy az erősen repedezett felületbe mennyire belefolyt a kékeszöld festék, mely szinte átszivárgott a festmény hátuljára is. Nehéz dolog vékony ecsettel egyenletesen írni nagyon száraz és töredezett felületre, így megbocsátható, hogy a Vaszary nevét csak negyedszerre (igen, 3 töredékes és egy teljes szignó) sikerült a festményre ráhamisítani.

sz500_resize.jpg

Szteomikroszkópos felvéte, 50x nagyítás. A repedésháló kialakulásához legalább 40 év kell, vagyis a festmény tényleg nagyon öreg, de a szignó festékanyaga puha, belefolyt a lyukakba és repedésekbe

A kép rossz, a szignó rossz, de a papír jó. A papír viszont hitelesíti a festményt, vagyis mindent visz. Tévedhetetlen az igazságügyi szakértő? Törvény szerint igen, a tudomány mai állása szerint neki van igaza és joga dönteni festmények eredetisége felett.

Akkor ez a festmény most eredeti vagy hamis? Csendesen megjegyzem, ezt a képet 4 millió forint körül ajánlották, pedig nem egy túl nagy darab. Szignó nélkül mennyiért menne a Vaterán?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://festmenyvizsgalat.blog.hu/api/trackback/id/tr814930307

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása