logo festmeny01.jpg

www.festmenyvizsgalat.hu

- festményvizsgálat -

A festmények gyakran külön életet élnek alkotójuktól. A festmények tudnak beszélni, de ez a nyelv nem csak a művészettörténet nyelve. Ez az új nyelv olyan nyelv, ami kémiai képletekből és fizikai tulajdonságokból áll. Természettudományos festményvizsgálattal 5 éve foglalkozom, ez a blog arra hivatott, hogy az érdekes, hamisítással kapcsolatos történeteket és a kiugróan érdekes, művészettörténeti szempontból is jelentős eredményeket bemutassa; nem csupán száraz tényeken keresztül. A művészettörténet élő "organizmus", a tudományok királynője, mellette a festményvizsgálat a hűséges fegyverhordozó.

Festészeti "anomáliák" és törvényszerűségek nyomában

2024.05.06. 11:04 Festményvizsgálati labor

VIDÁM KINCSVADÁSZAT

Ki ne játszott volna el már azzal gondolattal, hogy ő lesz az a szerencsés, aki az internet bugyraiban turkálva vagy a piacokon szemezgetve a halomba rakott festmények közül megtalálja a művészettörténet Frigyládáját, vagyis a lappangó, milliókat érő kincset, aminek hollétéről a művészettörténet szakma már vagy 100 éve nem tud semmit.

A vidám kincsvadászat sikerrel is járhat, ha nyitott szemmel járunk és magunknak is kérdéseket feltéve gondolkozunk, nem csak a „HINNI AKAROK!” elv szerint nézzük a műtárgyakat, mert nem minden az, aminek látszik!

Kincsek márpedig vannak; ha éppen nem is pont olyanok, amikre számítottunk. A piacokon vagy online térben való keresgélést természetesen híres festők nevének beírásával kezdjük, így kerülhet látókörünkben sok-sok hamisítvány Scheiber Hugótól, Vaszary Jánostól, Rippl-Rónai Józseftől vagy akár Vincent van Goghtól.

A mai történet is valahogy így kezdődött. Egy kedves barátom, ki állatorvosként szabad idejét gyakran festmények tanulmányozására szenteli, Szinyei nevét beírva az egyik online aukciós oldal keresőjébe érdekes találatra bukkant.

norm_resize.jpg

A festmény normál fényű felvétele

A festmény egy téli tájat ábrázol, a távolban magas havas hegyekkel, inkább idézi Mednyánszky stílusát, mint Szinyeiét, azonban a bal alsó sarokban lévő szignó azt volt hivatott elhitetni, hogy a festményt Szinyei Merse Pál festette…

screen02.jpg

A termék, vagyis a festmény Szinyei Merse Pál munkájaként került listázásra

Az online képazonosítás az analógiák keresésével indul, megnézzük a témát, a szignót és az ecsetkezelést, azonosítjuk a stílust és a színhasználatot. Természetesen a festmény egyáltalán nem illik bele Szinyei életművébe.

A festményhez tartozó hirdetésben látható fotókon jól azonosítható volt a festmény hátsó oldalán egy régi pecsét és öt szám (K 15184). A különleges logóval ellátott pecsétet sikerült beazonosítani, mely München Városi Múzeumához tartozott.

_mg_7475_resize.JPG

A festmény hátulján látható pecsét és a kézzel írt leltári negjegyzés

A kutatás ekkor vált nagyon izgalmassá… Mégis érhet valamit egy olyan festmény, aminek szemmel láthatóan semmi köze nincs ahhoz a festőhöz, akinek a neve a bal alsó sarokban díszeleg?

Az interneten keresztül felvettük a kapcsolatot a Müncheni Városi Múzeummal, annak érdekében, hátha a számsor alapján be tudják azonosítani a festményt, aminek a magyar aukciós oldalon még mindig aktív volt a hirdetése több 100ezer forintért kínálva a „Szinyei” alkotást.

Pár napon belül kérdésünkre meglepő választ kaptunk; a kisméretű, téli tájat ábrázoló festmény

Ernst Riegel műve, címe "der Grünten" (a hegy neve, amit ábrázol), készült 1922-ben és a mai napig a városi múzeum leltárában szerepel aktív tételkén.

ir_szig_vagott_resize.jpg

A festmény bal alsó sarkának eredeti aláírása infravörös tartományban, az átfetés alatt is olvasható: "E. Riegel"

grunten_resize.jpg

Der Grünter nevű hegy hófedte csúcsai

A kincs megvolt, de már egészen máshogy ragyogott! Jeleztük a Múzeum felé, hogy készséggel visszajuttatjuk az ellopott / elveszett / eltulajdonított festményt a gyűjteményükbe.

A festményt végül egyedi ajánlattal megvásároltuk, de az eladó előtt titokban tartottuk a történetet, hogy valószínűleg egy lopott festményt próbál értékesíteni. 

uv_resize.jpg

A festmény bal alsó sarkában, au UV lumi felvételen egyértelműen látszik, hogy a szignó utólagos, teljesen sötét a megjelenése. A világos festékkel készült szignó titánfehéret tartalmaz, ami sötétlila ebben a fénytartományban...

2024 január 6-án a müncheni Városi Múzeumot felújítás és rekonstrukció miatt becslések szerint csaknem tíz évre bezárták. Az utolsó nap előestéjén a múzeum ismét kiemelt programokkal várta az érdeklődőket. Reméljük, a kis festmény, melyet visszajuttatunk a gyűjteménybe különleges történetével sokáig fogja még a kincskeresés reményét szimbolizálni a festmények gyűjtőinek és a kincsvadászoknak.

Szólj hozzá!

2023.10.07. 08:46 Festményvizsgálati labor

Csontváry Kosztka Tivadar: A Panaszfal bejáratánál Jeruzsálemben (1904)

Alábbi képek és képaláírások a készülő könyvem  két lapját mutatják be, illusztrálva a Csontváry festmény lehetséges forrásait. Végvári Zsófia: Az én Csontvárym. Megjelenés várható dátuma: 2024 tavasz

panaszfal_cskt.jpg

A Panaszfal bejáratánál Jeruzsálemben (1904) és a festményhez analógiaként állítható metszetek, képeslapok Jeruzsálemről.

 bida_postcard.jpg

Alexandre Bida (1813-1895), francia művész alkotása alapján készült képeslap.

alex_bida.jpg

A mű címe: Alexandre Bida 1813-1895 (Israeli) Les Juifs devant le mur de Salomon, c.1890; engraving

Ezt a művet többféle technikával is feldolgozták, ilyen az 1890-ben készült metszet is, ahol a festmény jobb oldalát el is hagyta a szerző (lent). Csontváry a Bida festményén jobbra látható ajtót meghagyta, magyar vitéz vigyáz rá. A Bida festményt össze is húzta, az eredeti kép jobb oldali harmada kikerült Csontváry kompozíciójából.

bida_engr.jpg

jew_post.jpg lix_panasz.jpg

Balra: Jeruzsálami Siratófalról készült képeslap, jobbra a Siratófalat ábrázoló színes metszet reprodukciója; szerző: Frédéric Théodore Lix. Mint a fenti reprodukciók alapján látható, Csontváry szabadon alkalmazta a Századfordulón elérhető képi forrásokat, s mivel a művészeti nyomatok már elérhetőek voltak a 19. század végén is, így nem zárható ki, hogy Alexandre Bida festménye után készült színezett lithográfiával is találkozott.

 szines.jpg

A metszet után készült színes lithográfia

Csontváry számára a legfontosabb inspirációs forrás a valódi helyszínek megtekintése volt, ezek nélkül nem lenne igazi alkotóereje vagy inspirációja. A személyes utazások, a helyiek temperamentuma, a vizuális és történelmi környezet, a déli napfény színei és a történelmi épületek maradványai mély benyomást gyakoroltak rá. A képeslapokon és festményeken megelevenedő világ azonban megkapta azt a színezetet, ami egyedivé és utánozhatatlanná teszi Csontváry művészetét. A colour locale, vagyis a helyi színezet nála a helyszín teljes megélését és átélését jelenti, amit belső, lángoló, tiszta hittel közvetít.

Szólj hozzá!

2023.05.21. 10:13 Festményvizsgálati labor

Csontváry festményei és a korabeli fotótechnika; képeslapok és festészeti előképek alkalmazása

Címkék: rekord aukció képeslap Van Gogh Munkácsy Csontváry Taormina Raffaello Schaffhausen Trau Selmeczbánya Piros ruhás gyermek Nagytarpatak Vihar a nagy Hortobágyon

A mai bejegyzés részleteket közöl a hamarosan megjelenő (2024 eleje) Csontváry könyvemből, mely "Az én Csontvárym" címet viseli. A bejegyzésben bemutatom Csontváry festményeit, valamint a kiindulásanként használt képeslapokat és festményeket.

Csontváry festészetének értéket nem befolyásolja az előképek alkalmazása,  De erről részletesen írok a könyvben!


osszesitett_kepeslapok_oldal_01.jpg

osszesitett_kepeslapok_oldal_02.jpg

osszesitett_kepeslapok_oldal_03.jpg

osszesitett_kepeslapok_oldal_05.jpg

osszesitett_kepeslapok_oldal_07.jpg

osszesitett_kepeslapok_oldal_08.jpg

osszesitett_kepeslapok_oldal_09.jpg

osszesitett_kepeslapok_oldal_11.jpg

osszesitett_kepeslapok_oldal_12.jpg

osszesitett_kepeslapok_oldal_13.jpg

osszesitett_kepeslapok_oldal_15.jpg

osszesitett_kepeslapok_oldal_16.jpg

osszesitett_kepeslapok_oldal_17.jpg

osszesitett_kepeslapok_oldal_18.jpg

osszesitett_kepeslapok_oldal_19.jpg

osszesitett_kepeslapok_oldal_20.jpg

osszesitett_kepeslapok_oldal_21.jpg

osszesitett_kepeslapok_oldal_22.jpg

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása